top of page
Τα πρώτα γυψάκια

Η πρώτη εφαρμογή των γύψων μπορεί να εξουθενώσει συναισθηματικά τους γονείς. Φροντίστε να του κάνετε ένα μπανάκι πριν πάτε στον γιατρό γιατί για τις επόμενες εβδομάδες θα στερηθείτε αυτή τη χαρά. Το μωρό μπορεί να είναι ανήσυχο γι’ αυτό ίσως ο γιατρός σας να σας πει να έχετε μαζί σας γάλα για να το ταΐζετε την ώρα της εφαρμογής των γύψων. Μόλις τελειώσετε, αν το θηλάζετε, μπορείτε να το βάλετε στο στήθος για παρηγοριά ή να του δώσετε πιπίλα αν παίρνει και σίγουρα να το πάρετε αγκαλίτσα για να νιώσει ασφάλεια.

Οι γύψοι το πρώτο 24ωρο θα είναι κάπως νωποί.  Μην προσπαθήσετε να τους στεγνώσετε με σεσουάρ γιατί υπάρχει η πιθανότητα εγκαύματος σύμφωνα με κάποιους γιατρούς. Μην ανησυχείτε ότι το μωρό κρυώνει γιατί από μέσα έχει υφασμάτινη γάζα και βαμβάκι. Να προσέξετε πως στο πάνω τελείωμα των γύψων κάποιες φορές μπορεί να τρίβεται σε κάποιο σημείο ο γύψος με το δέρμα. Σε αυτήν την περίπτωση επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να σας πει τι να κάνετε. Γονείς αναφέρουν ότι έβαλαν ελάχιστο βαμβάκι στο σημείο ή τραβούσαν λίγο τη γαζούλα από μέσα για να μειώσουν την τριβή αν αυτό ήταν δυνατόν και έβαζαν ελάχιστη κρέμα στο δερματάκι τοπικά για να μην ερεθιστεί υπερβολικά από την τριβή.

Ο γιατρός σας θα σας δώσει οδηγίες για τις πρώτες μέρες με τους γύψους. Κυρίως ως προς τα δαχτυλάκια τα οποία πρέπει να φαίνονται  (αν μετακινηθούν προς τα μέσα επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό γιατί μπορεί να έχει γλιστρήσει ο γύψος).

Επίσης, τα δαχτυλάκια πρέπει να έχουν ροδαλό χρώμα και όταν τα πιέζετε ελαφρά να ασπρίζουν και αμέσως να επανέρχεται το χρώμα τους. Εάν γίνουν μωβ ή αν πρηστούν πάλι πρέπει να μιλήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.

Ειδικά τις πρώτες μέρες, όπως θα σας ενημερώσει και ο γιατρός σας, πρέπει να έχετε λίγο ψηλότερα τα ποδαράκια βάζοντας κάτω από τα γόνατα μια κουβερτούλα ή πετσετούλα σε ρολό.

Υπάρχει περίπτωση το μωράκι σας να έχει γκρίνια με τους γύψους. Με πολλή αγκαλίτσα, αγάπη, θηλασμό ή πιπίλα (ο,τι κι αν δίνετε από τα δύο), χάδια και  λευκούς ήχους θα προσαρμοστεί λίγο πιο εύκολα.

Οπλιστείτε με υπομονή γιατί τα μωρά αντιλαμβάνονται την έντασή σας. Προσπαθήστε να σκέφτεστε θετικά γιατί μπορεί όλη αυτή η διαδικασία να σας ρίξει ψυχολογικά. Μην ξεχνάτε ότι τα γυψάκια είναι για λίγο και κάνετε το καλύτερο για να καμαρώσετε το αστέρι σας να τρέχει.

Τα ρούχα που θα βάζετε στο μωράκι σας θα είναι ανάλογα με την εποχή. Προσωπικά δεν έβαζα παντελόνι πάνω από τους γύψους ούτε καλτσάκια για να παίρνουν αέρα τα ποδαράκια, ενώ φρόντιζα να έχω καλή θερμοκρασία στο δωμάτιο, έτσι ώστε να μην κρυώνει και να μην ζεσταίνεται.

Ήδη στην πρώτη αλλαγή των γύψων θα δείτε βελτίωση στα ποδαράκια του και θα αναπτερωθείτε. Η μόνη παραπάνω πληροφορία που πρέπει να ξέρετε για τις αλλαγές είναι ότι οι γύψοι αφαιρούνται με τροχό του οποίου ο ήχος είναι ενοχλητικός. Να είστε κοντά στο μωρό σας για να σας νιώθει. Εάν γίνει η αφαίρεση με προσοχή το μωρό κανονικά δεν θα έχει ούτε μια γρατζουνιά από τη διαδικασία.

Τέλος, στις περισσότερες περιπτώσεις μετά την αφαίρεση των γύψων θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε το μωράκι σας μπανάκι στην κλινική ή στο νοσοκομείο για να είναι καθαρό και πιο χαλαρό.

Όταν βγουν οι γύψοι επειδή έχει μάθει με αυτούς ίσως κλάψει και το δέρμα θα είναι αρκετά ευαίσθητο οπότε το νεράκι φροντίστε να έχει ευχάριστη θερμοκρασία. Εάν σας αφήσει ο γιατρός σας μπορείτε να του βάλετε και κάποια κρεμούλα στα ποδαράκια πριν τους νέους γύψους.

Καλή αρχή στη θεραπεία του μωρού σας. Και μην ξεχνάτε όλα θα πάνε καλά...

bottom of page