Κυοφορώντας μωρό με Ραιβοϊπποποδία
"Ετοιμάζεσαι να πας να μάθεις χαρούμενος το φύλο του παιδιού σου στην Β΄ επιπέδου και γυρνάς ένα ράκος μαθαίνοντας πως έχει ραιβοϊπποποδία και πως πρέπει σε μια βδομάδα να κάνεις αμνιοπαρακέντηση γιατί μπορεί να υπάρχει κάποιο άλλο σύνδρομο. Χάσαμε την γη κάτω απ τα πόδια μας. Κλαίγαμε για πολλές μέρες. Κάναμε χίλιες δύο σκέψεις. Αρχίζουμε να ψάχνουμε και να διαβάζουμε και σιγά σιγά παίρνουμε τις πρώτες απαντήσεις για το τι θα ακολουθήσει. Και αφού έρχεται αυτο το καταπληκτικό πλάσμα στην ζωή μας όλα αλλάζουν. Ήταν πάντα συνεργάσιμος σε όλα τα στάδια εκτός ελάχιστων και αναμενόμενων δύσκολων στιγμών. Μας έδωσε να καταλάβουμε πως τίποτα δεν ειναι δεδομένο στον ερχομό ενός μωρού. Επίσης κατανοήσαμε πως εκεί έξω υπάρχουν δυσκολότερα προβλήματα από αυτό που έχουν τα παιδιά μας και να ευχαριστούμε τον Θεό που υπάρχει τρόπος ίασης μη επεμβατικος και με επιτυχία."
"Στη δεύτερη εγκυμοσύνη μου η αυχενική διαφάνεια ήταν άψογη κι εγώ σε πελάγη ευτυχίας. Όταν ήρθε η ώρα του Β' επιπέδου ήμουν χαλαρή και αισιόδοξη. Αρχίζει η εξεταση,το κοιτάει από δω,το κοιτάει από κει και μου λέει το μόνο που βλέπω είναι ότι τα ποδαράκια είναι στραμμένα προς τα μέσα. Έχει μάλλον ραιβοποδία.Θα πρέπει να κάνεις αμνιοπαρακέντηση γιατί ίσως να συνδέεται με κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία αν και δεν βλέπω κάτι άλλο να έχει.Σοκ και δέος. Ραιβοποδία;Πρώτη φορά το άκουγα . Αμνιοπαρακέντηση;Ούτε να το ακούσω δεν ήθελα.Με τα πολλά με τα λίγα κάναμε αμνιοπαρακέντηση για να γίνει μοριακός καρυότυπος του εμβρύου.Οι μέρες μεχρι να βγουν τα αποτελέσματα δεν περνούσαν, το άγχος στα ύψη.Ευτυχώς σε 5 μέρες βγήκε ο πλήρης έλεγχος σε 500 κάτι χρωμοσωμικές ανωμαλίες και ο μικρός μας δεν είχε καμία.Τι ανακούφιση!"
Είναι αληθινές μαρτυρίες μαμάδων που έμαθαν οτι το μωρό τους έχει ΡΙΠ στη Β΄επιπέδου. Η ΡΙΠ είναι η πιο συχνή μυοσκελετική πάθηση και συμβαίνει σε 1 κάθε 1000 γεννήσεις. Εάν είναι κι εσύ στην ίδια θέση με εμάς ψυχραιμία!Με τη σωστή ενημέρωση και δράση όλα θα πάνε καλά...